in

Ten cieszący się popularnością napój może zrujnować tarczycę lub wywołać raka piersi. Większość ludzi myśli, że jest zdrowy

Od pewnego czasu mleko sojowe cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób preferujących zdrowe odżywianie. Zawiera ono dużo białka, wapnia i żelaza oraz witaminy B, dzięki czemu zostało okrzyknięte zdrowym zamiennikiem mleka krowiego. Cechuje się też niską zawartością tłuszczu.

Nic dziwnego, że wiele osób włączyło mleko sojowe do swojej diety. Okazuje się jednak, że mogą się z nim wiązać pewne problemy…

Co jest w jego składzie? Na opakowaniu możemy przeczytać:

  • Filtrowana woda
  • Całe ziarna soi
  • Cukier trzcinowy
  • Sól morska
  • Naturalne aromaty
  • Karagen
  • Węglan wapnia
  • Palmitynian retinylu
  • Witamina D2
  • Witamina B2
  • Witamina B12

Początkowe i końcowe składniki brzmią całkiem nieźle. Czym jednak jest karagen? Jest to substancja uzyskiwana z czerwonych alg. Ma właściwości zagęszczajcie i żelujące. Z tego względu jest stosowana do dżemów, galaretek, napojów mlecznych i jogurtów, a nawet past do zębów.

Karagen nie ulega trawieniu przez nasz organizm, pojawiają się za to doniesienia, że wchodząc w kontakt z tkankami jelit i żołądka, prowadzi do problemów zdrowotnych. Niektórzy naukowcy mówią o możliwości wystąpienia stanów zapalnych, a nawet nowotworów.

Oto 10 innych powodów, które również zmniejszają zaufanie do mleka sojowego:

  1. Według niektórych badań soja zawiera znaczne ilości naturalnych toksyn, wpływających w naszym organizmie na poziom estrogenu. Już dwie szklanki mleka sojowego dziennie mogą zaburzyć równowagę hormonalną kobiety i zaburzyć cykl miesiączkowy.
  2. Azotany to substancje powstałe podczas suszenia soi. Według części badań mają one właściwości sprzyjające powstawaniu nowotworów.
  3. Z kolei zawarte w soi hemaglutyniny mogą powodować powstawanie zakrzepów poprzez zlepianie czerwonych krwinek.
  4. Niemal cała produkowana soja jest genetycznie modyfikowana.
  5. Obecne w soi goitrogeny mogą zaburzać wytwarzanie hormonów w tarczycy.
  6. Zawarty w soi kwas fitowy może spowalniać wchłanianie miedzi, żelaza, wapnia, magnezu i cynku.
  7. W niektórych produktach sojowych stwierdzono nadmierne stężenie glinu, który w nadmiarze jest dla nas toksyczny szkodząc układowi nerwowemu i nerkom.
  8. Pewne badania wykazały też obecność w soi genisteiny i daidzein, które mogą wywoływać rozrost istniejących nowotworów piersi.
  9. Wysokie temperatury przetwarzania białka sojowego mogą sprawić, że będzie ono szkodliwe dla naszego układu pokarmowego.
  10. Zawartość fitoestrogenów może wpływać na równowagę hormonalną w naszym ciele, a w skrajnych przypadkach do niepłodności lub raka piersi.

Źródło: livestrong.com