in

Gdy chcesz szybko zrobić ciasto, koniecznie sięgnij po ten przepis. Będzie szybko, bez pieczenia i przepysznie

Choć nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu, by upiec ciasto, to jednak ochota na coś słodkiego towarzyszy nam prawie zawsze… Od dziś mamy już na to skuteczne rozwiązanie. Co powiecie na na szybkie i obłędnie smaczne ciasto bez pieczenia?

Do zrobienia będziecie potrzebować:

  • 350 g czekoladowych herbatników,
  • 15 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 łyżek bitej śmietany.

Składniki na krem kokosowy:

  • 200 ml bitej śmietany,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • 140 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Składniki na krem waniliowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 400 ml mleka.

Na polewę:

  • 100 g gorącej czekolady,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka kremu czekoladowego typu Nutella.

Jeżeli nadal brakuje Wam zapału, to poniżej zamieszczamy zdjęcie przedstawiające gotowe do skosztowania ciasto. A więc pora zakasać rękawy i do roboty! 🙂

Herbatniki umieszczamy w blenderze i miksujemy, stopniowo dodając do nich pozostałe składniki niezbędne do przygotowania ciasta. Tak przygotowaną masę rozdzielamy na dwie równe części.

Na uprzednio przygotowaną formę do pieczenia obłożoną papierem lub posmarowaną margaryną i posypaną mąką wykładamy jedną część masy, dokładnie dociskając ją do spodu za pomocą łyżki lub ręki.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie kremu kokosowego. W tym celu ubijamy śmietankę, do której powoli dodajemy wiórki kokosowe, cukier i cukier waniliowy. Ubity krem schładzamy w lodówce.

Tak przygotowanym kremem smarujemy pierwszą warstwę ciasta (znowu mocno dociskając). Na to wykładamy drugą połowę masy herbatnikowej.

Następnie przygotowujemy krem waniliowy: gotujemy mleko z cukrem i robimy budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowaną masę schładzamy w lodówce, po czym wykładamy jako kolejną warstwę na cieście.

Na samym końcu w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie stopniowo dodajemy masło i Nutellę. Starannie mieszamy wszystkie składniki i tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Jeżeli mało Wam słodkości, ciasto możecie dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego! 🙂

Ten przepis zachwyci smakiem każde podniebienie, więc nie zwlekajcie i podzielcie się nim ze znajomymi!