in

7 szalenie prostych sposobów na utrzymywanie kuchenki w idealnej czystości

Nieważne, jak często czyścisz swoją kuchenkę (czy to gazową, czy elektryczną) – dwa razy dziennie, czy raz w tygodniu – każda kuchenka zasługuje na solidne szorowanie. Zbierające się na niej resztki jedzenia i ślady tłuszczu nie wyglądają zbyt atrakcyjnie.

Jak skutecznie odczyścić zabrudzoną kuchenkę – to temat-rzeka. Podczas ekspresowych porządków nie zawsze jesteśmy w stanie pozbyć się zatłuszczonych plam, którymi pokryta jest powierzchnia kuchenki. Ten problem stanowi udrękę zarówno właścicieli płyt ceramicznych, jak i standardowych „gazówek”. Brud gromadzący się przy palnikach ściąga sen z powiek większości z nas. Niełatwo czyści się zanieczyszczenia, jakimi kuchenka pokryta jest od kilku dobrych dni…

Kuchence można przywrócić dawny blask przy użyciu płynu do czyszczenia piekarników. My przedstawimy jednak znacznie bardziej pomysłowe sposoby na walkę z brudem. Wybrane porady, które znajdziesz poniżej, tyczą się zarówno kuchenek tradycyjnych, jak i ceramicznych oraz indukcyjnych.

Wszyscy krzątamy się czasem po kuchni. Jedni z nas ślady po swojej pracy zacierają lepiej, inni – gorzej. To do tej drugiej grupy skierowane są nasze rady.

1. Ocet biały.

Ocet biały jest potężnym środkiem o szerokim zastosowaniu. Wlej ocet do spryskiwacza kuchennego, a następnie rozprowadź go po kuchence. Kuchenka powinna być pokryta tą substancją przez około dwadzieścia minut – potem można ją przetrzeć lub, najlepiej, przemyć.

Jeżeli zmagasz się z dawno zaschniętymi, nieustępliwymi zabrudzeniami, najpierw nanieś na kuchenkę ekologiczny środek czyszczący na bazie sodu (np. Borax). Dopiero wtedy ocet, połączony ze środkiem, będzie w stanie zdziałać cuda. Mieszanina powinna pokrywać kuchenkę przez około 15-30 minut. Potem należy zetrzeć ją ręcznikiem papierowym.

2. Soda oczyszczona i ręczniki.


Oto kolejny magiczny duet: ręczniki kuchenne oraz soda oczyszczona, najczęściej używana do pieczenia. Sodę rozsyp na kuchence. Ręczniki namocz w wodzie wymieszanej z płynem do naczyń. Połóż je na pokrytej sodą powierzchni. To połączenie zdziała cuda: po ściągnięciu ręczników zabrudzenia usunięte zostaną z dużą łatwością. Czy sprzątanie może być łatwiejsze?

3. Skrobak z żyletką.

W niektórych skrzynkach z narzędziami znajduje się niewielki, wyposażony w żyletkę skrobak. Jak łatwo się domyśleć, jest to doskonałe narzędzie do walki z kuchennym brudem – zwłaszcza z resztkami zaschniętego jedzenia. Zanieczyszczoną powierzchnię nawilż, spryskując ją wodą. W ten sposób kawałki pożywienia, znajdujące się na płycie, łatwiej będzie zdrapać żyletką. Tego typu skrobaczki znajdziesz w sklepach z narzędziami i wyrobami żelaznymi. Drapaczka wykonana z plastiku też może ułatwić życie.

4. Amoniak.

Pamiętaj: zawsze po tym, jak skorzystasz z amoniaku, dobrze wywietrz kuchnię/mieszkanie.

Zgromadź kilka ścierek, ręczniki papierowe i przezroczystą folię. Amoniak dobrze nada się do odczyszczenia palników i jego okolic – są to bowiem rejony, w których gromadzi się ciężki do starcia osad. Jeśli na powierzchni kuchenki pojawiła się rdza, palniki najlepiej będzie w ogóle ściągnąć.

Wokół otworów palnika należy rozłożyć ręczniki papierowe lub ścierki kuchenne. Potem trzeba je namoczyć amoniakiem – robiąc to, oczywiście, rozsądnie i nie stosując go zbyt wiele (amoniak to środek chemiczny o ostrym zapachu). Powierzchnię kuchenki przykryjcie folią. Odczekaj trzy godziny (ewentualnie całą noc) i zdejmij „nakrycie”. Oczyść kuchenkę przy pomocy wody i na koniec przetrzyj ją ręcznikiem papierowym.

5. Olej roślinny.


Brzmi to trochę niedorzecznie, ale olej roślinny jest w stanie walczyć z tłustymi zabrudzeniami. Wystarczy nasączyć papierowy ręcznik olejem (lub oliwą z oliwek) i wytrzeć nim zanieczyszczone miejsce. W ten sposób można czyścić też gałki do drzwi oraz okapy nadkuchenne.

6. Soda oczyszczona i woda utleniona.

Oto najzwyklejsze artykuły domowe, które są w stanie znacznie ułatwić czyszczenie zabrudzonych powierzchni. Wystarczy wymieszać 1/2 kubeczka sody oczyszczonej oraz trochę wody utlenionej. W efekcie ma powstać gęsta papka, którą należy gęsto rozsmarować po brudnej kuchence. Po piętnastu minutach lepką powierzchnię trzeba zmyć przy pomocy namoczonej gąbki lub ręcznika papierowego.

7. Cytryna i sól.


Cytrynę trzeba wycisnąć i wetrzeć w miejsca, na których zgromadzone są resztki jedzenia. Potem należy sypnąć po kuchence solą i zostawić ją na około 5-10 minut, aby wchłonęła się w namoczoną cytryną powierzchnię. Brud można zebrać z duża łatwością, na przykład przy użyciu wilgotnej ściereczki. Cytryna jest naturalnym środkiem odtłuszczającym. Sól ma właściwości ścierne, dezynfekujące i czyszczące.

Na pewno sami dobrze wiecie, że życie w brudzie nie jest niczym przyjemnym. Tym bardziej warto stosować się do powyższych zasad sprzątania. Kuchnia jest przecież miejscem wymagającym higieny i nieskazitelnej czystości.

Jeśli posiadacie kuchenki ze stali nierdzewnej, nie dajcie się nabrać: stal jest odporna na ścieranie, ale energiczne tarcie i tak może ją uszkodzić. Właśnie przy takich kuchenkach najlepiej zastosować którąś z powyższych metod.

Nie pozwalajcie, by w miejscu, gdzie gotujecie, rozkładały się resztki jedzenia. Artykuły jak soda oczyszczona, biały ocet czy nawet cytryna pomogą Wam w walce z tłuszczem i brudem.